Kış dedik, yağmur, rüzgar, kar dedik; bunca soğuk havaya bir bitki tarifi vermezsek olmaz. Balkon kapıları sıkı sıkı örtülüp, içlere atletler giyilmeye başladı mı evdeki bitki çayı çaydanlığını çıkarmanın vakti gelmiştir. Aktar yolunun gözükmesiyle yağmurların başlaması hemen hemen aynı zamana denk gelir. Sabahları kahvaltıya alüminyum çaydanlıkta kaynatılan pembeye dönmüş bol limonlu bir bardak ıhlamurla başlanır mesela. Hafif bir öksürdün mü; nane limon hazırdır önünde. Nane limon zaten malumunuz, ıhlamur, kuş burnu desen aile yadigarı. Hepsinin yeri ayrı, şifası ayrıdır.

2

Bünye hafif zayıfladı mı, şimdi ki gibi Nurofen, Umca, C Vitamini, Supradyn anılmazdı hemen. Bolca bitki çayı, karabiberli bal, kalın çorap söz konusu olurdu tedavide. Alternatif tıbba ilaven bir de bolca anne şikayeti alırdık birkaç porsiyon. “Ben sana demedim mi kalın giyin diye. Bak sen bir daha terliksiz bas o taşa etlerini koparacağım senin. İç hadi şunu sıcak sıcak, için ısınacak şimdi, akşama da tarhana yaparım yarına bişeyciğin kalmaz.” Oysa çocuk birkaç günden önce kurtulmak istemez hastalıktan, hazır elinde okuldan yırtma fırsatı varken ama anne şefkati ile mis gibi bitki şifaları ile ertesi sabah iyileşmiş bulur kendini.

4

Çocukluğunuzu anmak, çocuklarınıza yapmak için harika bir bitki çayı tarifini sizler için hazırladık kış çayı. Gerekli malzemeler:

  1. Rahatlatıcı özelliği ve içerdiği vitaminlerle vazgeçilmez Ihlamur tabi ki başrol oyuncumuz.
  2. Bağışıklığı güçlendirmesi ve içerdiği C vitamini sayesinden kış aylarının vazgeçilmezi Kuşburnu.
  3. Solunum sistemi ve öksürük için şifa kaynağı olan Zencefil.
  4. İçeriğinde şeker olmamasına rağmen şeker ihtiyacımızı karşılayan kurtarıcımız Tarçın.
  5. İsteğinize göre limon ve bal.

5

Küçük bir parça zencefili, ortalama bir avuç ıhlamuru, isteğiniz miktarda çubuk tarçını, üç dört tane kuşburnunu çaydanlığa koyalım. Üzerine kaynar su koyup bir dakika kadar demleyelim. Ardından bu suyu süzüp, bitkilerin üstüne çaydanlığın yarısını geçecek şekilde kaynar suyu koyalım ve on dakika kadar kısık ateşte kaynatalım. Ocağı kapattıktan sonra beş dakika dinlendirelim ve servis edelim. Dilerseniz limon ve bal ile tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

6