Ramazan ayı yılın en kutlu ayıdır ve yaklaşmaya başladığında her evde tatlı bir telaş da başlar. Yemekler hazırlanır, sarmalar yapılır, birbirinden lezzetli tatlılar pişirilir ve iftarda ya da sahurda tüketilmek üzere saklanır. Ramazan menüleri belirlenir. Ramazan’ın en güzel yanı, iftarda bin bir çeşit yemeğin yanında insanın sevdikleriyle aynı sofraya oturmasıdır. Bazen günlük koşturmacaların içinde günlerce arayıp sormadığımız herkes o iftar sofrasında bir arada olur ve birlik bereketi getirir sofralara…

Yemekler, oruç, sohbet derken o tatlı telaşın içinde iftar masaları ayrı bir özenle hazırlanır. Çoğu zaman çeyizlik tabaklar dolaplardan çıkar, en güzel sofra örtüleri yerlerini alır o masalarda. Misafirler için her zaman ayrı bir özen vardır. Ve elbette yemek odası özenle hazırlanır. İftar için ayrı bir sofra düzeni yapmak gerekir. Normal zamanda tercih edilen sofra düzenini Ramazan için çoğu zaman uygun olmaz. Bu nedenle iftarda misafir ağırlamayı planlayanların Ramazan ayı öncesinde sofra düzenine dair araştırmalar yapması gerekir.

Ramazan’da Sofra Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Ramazan için iftar sofrası hazırlayacaksanız, öncelikle kişi sayısını öğrenmelisiniz. İftarda kaç kişiyi ağırlayacağınızdan emin olun. Altı kişilik bir masada sekiz kişi ağırlamak hem şık değildir hem de misafirlerinizin rahat etmesini engeller. Bu nedenle kişi sayısını öğrendikten sonra buna uygun masa seçimi yapabilirsiniz. Eğer salonda kullandığınız yemek masası misafir sayınıza uygunsa şanslısınız demektir. Modern Evler için Yemek Masası Modelleri Rehberi başlıklı yazımız da masa seçimi yapma konusunda yardımcınız olabilir.

Kullanacağınız masayı ayarladıktan sonra bir diğer adım iftariyelikleri nasıl servis edeceğinize karar vermek olmalıdır. Eğer ortaya servis etmeyi planlıyorsanız, bu durumda iftar sofrasını buna göre organize etmeniz gerekecektir. İftariyelikler ortada olduğunda bunları misafirlerin rahat rahat yiyebilmesi için de birer boş tabak kullanılması gerekecektir. İçecek için ise herkes için bir su bardağı ve ayrıca ikram edilecek diğer içecek için de başka bir bardak konmalıdır. Eğer misafirlerinizin iftariyeliklerle birlikte çay içmek isteyeceklerini düşünüyorsanız, bu durumda bardakların yanına bir de çay bardağı eklemeniz doğru olacaktır.

Çatal Kaşık Düzeni Nasıl Olmalı?

Ramazan’a özel sofra düzeninde çatal ve kaşıklar yerleştirilirken; en sağ kısma çorba kaşığı konmalıdır. Çünkü iftariyelik sonrası ilk servis edilen yemek çorba olacaktır. Çorbadan sonra gelecek yemeklere göre çatal kaşık sıralaması yapılabilir. Bir antre çatal ve bıçağına yer verebilirsiniz. Onlardan sonra ise börek ya da krep gibi bir yemek servisiniz de olacaksa onların tüketimi için de ayrı bir çatal bıçak eklemeniz gerekecektir. Burada dikkat edilmesi gereken şey; yemeğe göre çatal bıçak sıralamasını karıştırmamak olmalıdır. Tabağa en yakın olan çatal bıçağın ana yemekler için olduğunu unutmamalısınız.

Laurus Yemek Odası

Sade Bir Masa…

İftar sofrası çok bazla objeyle doldurulmaması gereken bir sofradır. İftariyelikler zaten çok yer kaplayacağı için bir de şıklık yaratması için çeşitli objelere yer vermeniz yemek sırasında rahatsızlık yaratır. Misafirlerinizin rahatı için iftar masasını daha şık ve sade hale getirmelisiniz.

Ramazan’da bol bol misafir ağırlamak, bu huzurlu ay içerisinde sevdiklerinizle bir araya gelmek ve elbette onları en güzel şekilde ağırlamak istiyorsanız; sofra düzeniniz kadar yemek odanızın düzeni de önemli. Her yerin temiz, düzenli ve misafirler için özenilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Laurus yemek odası gibi açılır masa özelliğine sahip bir yemek odası takımı tercih ettiğinizde misafirlerinizi ağırlamak çok daha kolay hale gelecektir.