Dolgusu çökmüş minderler, kenarları sökülmüş dikişler, solmuş bir renk ve ne olduğu anlaşılmayan lekeler… Bunlar size bir şeyler hatırlatıyorsa, evinizde kullandığınız koltuk takımı için yanlış bir kumaş seçiminde bulunmuş olabilirsiniz. Kullanışlı koltuk kumaşı seçiminde bulunmak hem ev dekorasyonunu iyileştirecek hem de uzun süre yeni gibi kullanabilmenize olanak sağlayacaktır. Tabi ki bu görüşün ardından akıllarınızda yer eden soru, ‘hangi koltuk kumaşları daha kullanışlıdır’ olacaktır. Bu konunun biraz göreceli bir durum olduğunu bilmenizde yarar var.

Koltuk takımı satın almadan önce birçok kişinin yaptığı gibi siz de internet üzerinden kısa bir araştırma yapıyor olabilirsiniz. Koltuğundan iskeletinden kumaşına kadar detaylı bilgi edinmek isterken, ‘en kullanışlı koltuk kumaşı’ olarak belirtilen bir kumaş, aslında sizin için sandığınız kadar kullanışlı özellikler göstermeyebilir. Çünkü burada asıl olan şey ihtiyaca yönelik kumaş seçimidir. Bu nedenle koltuk kumaşı seçiminde kişinin bilmesi gereken ilk şey beklentileri olmalıdır. Beklentilerine uygun tercihler yaptığında kendisi için en ideal kumaşı da bulmuş olur. Merak etmeyin yazının ilerleyen kısımlarında bu konuda daha fazla bilgi vereceğiz.

Kullanışlı Koltuk Kumaşı Seçenekleri

En kullanışlı kumaş, ihtiyaçlarınıza uygun olan kumaştır. Bu nedenle yeni koltuk takımları içerisinden seçim yaparken ya da eski koltuklarınızın yeniden döşenmesini sağlarken dikkat etmeniz gereken şey ihtiyaçlarınız olmalıdır. Önerimiz kendinize ihtiyaçlarınız için bir liste yapmanız. Bu listeyi yaparken yaşam şartlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Küçük çocuğunuzun olması ya da evde bir hayvan beslemeniz koltuk kumaşı seçiminde belirleyici unsurlar olabilir. Bu durumda ihtiyacınız olan silinebilir özellikte, lekeyi içerisine hapsetmeyecek türde kumaşları tercih etmeniz gerekecektir.

“Her şeyi anladım, ama kumaş türleri hakkında hiçbir fikrim yok” dediğinizi duyar gibiyiz. Çok normal değil mi? Bir mağazada koltuk seçeneklerine bakarken satış danışmanı sizi bildiği kadarıyla kumaşlar hakkında bilgilendirebilir. Ama önemli olan zaten o mağazaya bir ya da birkaç fikirler gitmek değil midir? Gelin kullanışlı koltuk kumaşı türlerine biraz yakından bakalım:

Kadifeye Benzer, Kadifeden Daha Kullanışlı: Tay Tüyü

Koltuk kumaşları içerisinde son dönemin favori seçeneği tay tüyü oldu. Kadife kumaşa benzerliğiyle dikkat çeken ve dokununca bile insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan tay tüyü, seçkin koltuk tasarımlarında tercih ediliyor. Bir koltuğun tasarımını öne çıkaran unsur çoğu zaman kumaş türü oluyorken, tay tüyü kumaşı tercih etmek daha etkiliyici bir görünüm yarabilmenize olanak sağlayacaktır. Eğer gösterişli bir salon dekorasyonu yapmak istiyorsanız, koltuk kumaşında seçiminizin tay tüyü olmasını öneririz.

Leslie Koltuk Takımı

Kullanışlı kumaş yapısı ile dikkat çeken Grossi koltuk takımı da bu konuda iyi bir seçim olabilir. Tay tüyü kumaşın tek avantajı görsel açıdan etkileyici olması değildir. Aynı zamanda kiri içerisinde hapsetmeyen ve kiri kolayca suya bırakan tay tüyü kumaş, klasik takımlarda sık sık tercih edilen kumaş türlerinden biridir.

Günlük Kullanım için İdeal: Şönil Kumaş

Tay tüyü gibi kadifeye benzerliği ile dikkat çeken şönil kumaş, koltuk takımlarında sıklıkla kullanılan kumaş türlerinden biri. Özellikle oturma odası gibi sık kullanılan alanlarda, günlük kullanım için ideal olarak gösterilen şönil kumaş, adını şönil iplikten alıyor. Uzun süreli kullanımlar için oldukça avantajlı olması, birçok koltuk takımı modelinde karşımıza çıkmasına neden oluyor. Sıkı dokuması sebebiyle beğeni kazanan şönil kumaş, özellikle çocuklu aileler için uygun bir seçenek olacaktır.

Popüler Seçenekler: Keten ve Sentetik

Kullanışlı koltuk kumaşı seçenekleri içerisinde popülerliğiyle dikkat çekenler keten ve sentetik kumaşlar oluyor. Özellikle yaz temalı evler için ketenin en ideal koltuk kumaşı olduğunu söyleyebiliriz. Bugün birçok kişi koltuk alırken seçimini sentetik kumaşlardan yana yapıyor. Her ne kadar daha kullanışlı seçenekler söz konusu olsa da ekonomik kumaş türlerinden biri olarak dikkat çeken sentetik kumaş, modern koltuk seçeneklerinde de karşımıza çıkmaya başladı.

Connie Koltuk Takımı

Her Dönemin Modası: Deri

Koltuk kumaşı söz konusu olduğunda ilk akla gelen seçeneklerden biri deri… Birkaç sene öncesinde kadar çok daha yoğun şekilde kullanılıyor olsa da son dönemde yerini tay tüyüne bırakan deri, hala gösterişli yaşam alanlarının olmazsa olmazı. Özellikle chester koltuk takımlarına deri koltuk kumaşının fazlasıyla yakıştığını söyleyebiliriz.

Deri koltuklar uzun yıllar kalitesini koruması ve ortama seçkinlik kazandırması sebebiyle beğeniliyor olsa da her mevsim aynı kullanışlılık özelliğini göstermemesi talebin azalmaya başlamasına neden oldu. Yine de rustik ev dekorasyonu yapmak isteyenlerin favori seçenekleri arasında yer aldığını söylemeden geçmeyelim.

Koltuk Kumaşı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Başta da söylediğimiz gibi koltuk kumaşı seçiminde önceliğin ihtiyaçlarınız olduğunu unutmamalısınız. Beklentilerinizi belirledikten sonra kumaş türleri içerisinden bir seçimde bulunabilirsiniz. Özellikle çocuklu evlerde koltuk kumaşları sık sık lekelendiği ve silme ya da yıkama uygulaması yapıldığı için çabuk zedelenme söz konusu olur. Bu nedenle uzun süre dayanıklılık gösterebilecek, silinebilir özelliğe sahip ve mümkünse çok açık olmayan renklerden yana seçimlerde bulunmalısınız.

Saten kumaşları temizlemesi zordur. Bu nedenle koltuk kumaşı seçiminde bulunurken satenden uzak durmanızı öneririz. Alışkanlıklarınızı da göz önünde bulundurarak seçim yapmanız kullanım esnasında işinizin kolaylaşmasına yardımcı olabilir. Eğer salon misafir ağırlamak dışında kullanmayacağınız bir alan olacaksa, burada açık renkleri de hassas kumaşları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak sık sık kullandığınız, televizyon izlerken üzerinde bir şeyler atıştırdığınız bir alana dönüşecekse, bu durumda tercih etmeniz gereken kumaş türü silinebilir özellikte, leke tutmayan kumaşlar olmalıdır.

Silinebilir kumaş özelliğine sahip olsa da silindiği anda renk solması meydana gelen koltuk kumaşları için de satın aldığınız noktaya danışmanızı öneririz. Bu problemden kurtulmanız için mutlaka bir öneride ya da çözümde bulunacaklardır.

Koltuk takımı almadan önce kullanışlı koltuk kumaşı seçeneklerini öğrenmenizi ve seçimlerinizde bu bilgileri kullanmanızı öneririz.