Hayallerinizdeki evle aranızdaki engel metrekareler olmasın! Her zaman istediğiniz kadar büyük bir eviniz olmayabilir. Ancak bu sizi tarzınızı yansıtmaktan alıkoymamalı. Uzun süredir yaşadığı küçük evine yeni bir soluk getirmek isteyenler, yeni taşınacağı evinde kusursuz bir dekorasyona imza atmak isteyenler… Herkes için, her mekân için, kolay uygulanabilir minik fikirler ile geniş bir görüntü elde etmek mümkün. Sizler için derlediğimiz pratik dekorasyon fikirleri sayesinde, küçük alanlarda büyük değişiklikler yaratabilirsiniz.

1. Uygun Renk Kullanımı

İşe önce doğru renkleri seçerek başlayın! Küçük mekanlarda yapılacak en büyük hata, koyu renkleri tercih etmektir. Bu durumda oda daha küçük görünür, üstelik sıkıntılı hissiyat orada geçirdiğiniz zamanın duygusuna da hâkim olur. Bu durumda açık renk tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır. Elbette bu noktada dikkat edilmesi gereken, tamamen tek bir açık rengin hakimiyetinde bir ortam yaratmamak. Bu sefer monotonluk da mekânı sıkılaştırır. Ortamı daha geniş gösterecek dekorasyon fikirlerden biri; koltuk kumaşı, halı ya da yer döşemesi gibi büyük parçalarda açık renk kullanıp; yastık, aksesuar gibi tamamlayıcı parçalarda daha köyü renkler tercih etmek olmalıdır. Konfor Mobilya’nın Connie Koltuk Takımı, hardal sarısı ve beyazın uyumuyla küçük mekanlarda ferah bir ortam yaratmak için iyi bir örnek.

Connie Koltuk Takımı

2. Göz Aldatmacası

Bir mekânı büyük göstermek aslanda tamamen göz aldatmacaları ile yapılabilecek bir şey. Bunun için çok basit ve etkili bir fikir var sırada… Duvarlarda tabloların konumlandırılışında dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile daha geniş bir görünüm elde etmeniz mümkün. Örneğin küçük bir oturma odasını daha geniş gösterecek dekorasyon fikirleri arıyorsanız, tabloları koltuklara yakın asarak işe başlayabilirsiniz. Aynı fikir yatak odasında yatak başlığına yakın asılmış tablolar ile de elde edilebilir. Bu sayede oda olduğundan çok daha geniş görünecektir. Farklı boyutlardaki çerçevelerin içerisine yerleştirilmiş resim ya da fotoğraflarla farklı kompozisyonlar elde edebilirsiniz.

Hillary Köşe Takımı

3. Yap-Boz Gibi Tamamlayıcı

Küçük bir odayı dekore ederken stratejik davranmak çok önemli… Eğer her bir parça birbiri ile uyumlu seçilirse ve işlevsel bir şekilde yerleştirilirse; orada konfordan ödün vermeden yaşamak mümkün olur. Bunun güzel örneklerinden bir tanesini Konfor Mobilya’nın Hillary Köşe Takımı içerisinde görüyoruz. Oldukça rahat bir koltuk olan Hillary, aynı zamanda yatağa dönüşebilmesi ile yerden kazandırıyor. Hemen köşesinde yer alan sehpası, koltuğa sıfır bir şekilde yerleştirilebiliyor. Üstelik rafları, pek çok farklı eşyayı muhafaza edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede bütün eşyalarınızı alır, üstelik fazladan yer işgal etmez. Birbirini bu şekilde tamamlayan tasarımlar tercih ederek yerden tasarruf edebilirsiniz.

4. Işık Oyunları

 Tıpkı tablolarla olduğu gibi, aydınlatma ürünleriyle de ortamın daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz. Işık tasarımına dair dekorasyon fikirleri, küçük mekanlarda ihmale gelmeyen detaylardır. İlk olarak odanın genel tarzına göre bir aydınlatma planı çıkarın. Beyaz ve parlak ışıklardan, klasik taşlı avizelerden kaçının. Işığın direkt olarak değil; yansıyarak geldiği bir planlama mekânı çok daha geniş gösterir. Aynı zamanda masa lambaları ya da yerden aydınlatmalar da tercih edilebilir. Yemek masası üzerinde kullanacağınız aydınlatma ürününe dair de ufak bir önerimiz var: Uzun ve masaya dek sarkan lambalar ile çok daha farklı bir tarz elde edebilir ve yemek bölümünü daha geniş gösterebilirsiniz.

5. Tek Ürünü Üçe Katlayın

Evin herhangi bir odasını dar gösteren şeylerden bir tanesi de büyük mobilyalardır. Tek bir rengin ve dokunun hakimiyeti, odaya çok küçük bir alanmış hissiyatını verir. Bunun önüne geçmek için aynı işlevde, ancak birkaç parçadan oluşan bir mobilya tercih edebilirsiniz. Örneğin, eğer bir kütüphane alacaksanız ancak yeriniz darsa; birkaç adet duvar rafını asimetrik biçimde konumlandırarak daha ferah bir görüntü elde edebilirsiniz. Aynı fikir televizyon üniteleri için de geçerli. Genellikle bu üniteler; film DVD’leri, kitaplar ya da televizyon alıcısının konumlandırılması amacıyla büyük tasarlanıyor ve bu da salonda kullanım alanını daraltıyor. Bunun yerine Konfor Mobilya’nın Bass TV Ünitesi’nde görüldüğü gibi, farklı parçalardan oluşan bir yapı tercih edilebilir ve bu sayede salona genişlik katılabilir.

Siz de ortamı daha geniş gösterecek dekorasyon önerilerinizi yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz!